Από
Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη
 
 

Η Διατροφή του σκύλου και της γάτας η επιλογή της τροφής τους δηλαδή, είναι μια συχνά παρεξηγημένη διαδικασία, καθώς γίνεται με βάση το κόστος ενός σακιού τροφής ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε το πραγματικό ημερήσιο κόστος της διατροφής. Έτσι, καλό είναι να λαμβάνετε υπ όψιν κάποια δεδομένα στην επιλογή σας, όπως:

 - Ψωνίζετε συσκευασίες με αρκετά μακρινή λήξη (άνω του εξαμήνου).  Η φρέσκια τροφή έχει διάρκεια μεγαλύτερη από ένα έτος.

- Ψωνίζετε συσκευασίες  που να είναι ανάλογες με το μέγεθος του ζώου σας. Έτσι για ένα malteze, που καταναλώνει 50-60 γραμμάρια ημερησίως,  δε χρειάζεται συσκευασία άνω των 3Kg, καθώς καλό είναι η τροφή να μην διατηρείται ανοικτή για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, αφού αλλοιώνεται και χάνει τη θρεπτική της αξία.

- Οι πολύ φτηνές τροφές (συνήθως υποβαθμισμένες) περιέχουν πολύ αλάτι προκειμένου να είναι εύγευστες, το οποίο κάνει κακό (όπως και στον άνθρωπο) στην υγεία του ζώου σας. Η βουλιμία με την οποία καταναλώνει ένα ζώο τη τροφή του, δεν είναι ένδειξη για τη ποιότητα της, απεναντίας συχνά είναι το αντίθετο.

- Στις πολύ οικονομικές τροφές, συνήθως χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα (έως σημαντικά περισσότερη κάποιες φορές) στη προτεινόμενη από το κατασκευαστή. Αυτό (συνήθως) συμβαίνει, καθώς για να καλυφθεί το ζώο διατροφικά, από μιά τροφή κατώτερη θρεπτικά, χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι όμως αυξάνει το ημερήσιο κόστος διατροφής, πράγμα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ όψιν στα κριτήρια σας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στη σύγκριση ποιοτικών τροφών, όμως εκεί οι λόγοι αυτής της ποσοτικής διαφοράς, είναι άλλοι.

- Φροντίστε να γνωρίζετε (όσο γίνεται) τη περιεκτικότητα της τροφής σε πρωτεΐνη και λίπος αλλά και τα υπόλοιπα συστατικά καθώς και τη προέλευση τους. Είναι πολύ διαφορετικό η προέλευση να είναι από φρέσκο κρέας, από τα υποπροϊόντα σφαγίων Χαριτολογώντας κάποια εταιρία αναφέρει πως πρωτεΐνη μπορούμε να πάρουμε αν βράσουμε τη παλιά δερμάτινη μπότα μας και λίπος από τα πεταμένα λάδια που μόλις αλλάξαμε στο αυτοκίνητο μας.

- Οι σοβαρές εταιρίες προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα τροφών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ζώου, από τη νεαρή ηλικία έως τα ηλικιωμένα, αλλά και ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες του σε κάθε στάδιο ηλικίας, αλλά και διαφορετικές ανάλογα με το μέγεθος.

- Μην υποχρεώσετε το ζώο σας να φάει ένα 20κιλο σακί, απλά γιατί το αγοράσατε. Αγοράστε πρώτα μια μικρή συσκευασία,  να το δοκιμάσει και μετά δώστε του από τη τροφή που επιλέγετε.

vetdoc.gr dog feedding

- Ταΐζεται αν είναι δυνατό 3 φορές την ημέρα σε νεαρές ηλικίες και 2 στην ενήλικη. Μην αφήνεται τη τροφή στη ταίστρα για να υπάρχει, αλλοιώνεται και μπορεί να βλάψει το ζώο.  20 λεπτά είναι αρκετά, απομακρύνετε μετά τη τροφή και δώστε ξανά την επόμενη φορά.

   Κατανοείστε πως τα ζώα μας, όπως και ο άνθρωπος, επηρεάζονται από τη διατροφή τους σε βάθος χρόνου. Τα προβλήματα υγείας που είναι πιθανό να προκύψουν, θα έρθουν χρόνια μετά (κάποια πιθανώς και άμεσα σχετικά) και κανένας δε θα ξέρει τη πραγματική αιτία. Όπως και στον άνθρωπο, το ιστορικό μπορεί να διαφωτίσει, αλλά πλέον η ζημιά θα έχει ήδη γίνει. H πρόληψη πάντα είναι προτιμότερη ως διαδικασία, από τη θεραπεία και  καλύτερος γιατρός εκείνος που τον επισκέπτεστε λιγότερο, ελάχιστα, ή καθόλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd